Vágólapra másolva!
Jackie Stewart szerint a héten elhunyt professzor megérdemli, hogy örökös emléket állítsanak neki az autóversenyzés biztonságosabbá tételéért végzett több évtizedes munkája elismeréseképpen.

Dr. Sid Watkins, a Forma-1 korábbi főorvosa szerdán, rövid betegség után hunyt el 84 éves korában. A mindenki által kedvelt és tisztelt professzor közel három évtizeden keresztül kísérte el minden futamra az F1 mezőnyét, és gyors beavatkozásainak köszönhetően számos versenyző életét sikerült megmentenie. Rendkívül sokat tett a versenyautók és a pályák biztonságosabbá tételéért, temérdek újítást harcolt ki, melyek csökkentették a súlyos balesetek kockázatát.

A korábbi háromszoros világbajnok, Sir Jackie Stewart szerint a Forma-1-nek méltóképpen kell megemlékeznie a 2005-ben visszavonult Watkins professzorról, és valamilyen formában maradandó emléket kell állítani neki. "Tennünk kell valamit, ami állandóan emlékeztet minket az autóversenyzésben, különösen a Forma-1-ben végzett munkájára" - nyilatkozta az Autosportnak a skót, aki szerint a többi versenysorozat is sokat köszönhet Watkins munkájának. "Az ilyesmi átszivárog a többi szériába is, de ha ő nem az F1-ben dolgozott volna, akkor egyik újítása sem valósult volna meg."

Stewart azért is tudja különösen értékelni a professzor munkáját, mert korábban szintén rengeteget küzdött a biztonságosabb versenyzésért. A hetvenes években, aktív versenyzőként gyakran hívta fel versenyzőtársai figyelmét a biztonsági hiányosságokra, de észrevételeit sokszor nem vették figyelembe, őt pedig néhányan egyenesen gyávának titulálták. "Pontosan tudom, milyen nehéz volt létrehoznia a változásokat, hiszen én is megvívtam ezt a csatát. A fáradozásaim végén legalább azt elismerték, hogy valamit tennünk kell."

"Sid sokszor a hihetetlen keménységének köszönhette, hogy elérte, amit akart. Nem tűrte el mások ostobaságait, határozottan kitartott a célja mellett. Sidet mindenki tisztelte" - folytatta Stewart. "Több élet megmentése fűződik a nevéhez, mint bárki máséhoz, ráadásul olyan jó benyomást tett az FIA-ra, hogy a szövetség úgy döntött: Sidet állandó munkatársként kell alkalmazni. Ehhez Bernie (Ecclestone) és Max (Mosley) is nagyban hozzájárult."

Stewart kiemelte, kevés olyan ember dolgozott a Forma-1-ben, akit ennyire megbecsültek a paddockban. "Sid Watkins nagyon sokaknak fog hiányozni. A Brit Nagydíj alatt kilátogatott a paddockba, és senkitől semmilyen negatív dolgot nem hallottam róla. Néha persze ő is összetűzésbe keveredett pár emberrel, mint mindenki, de erre szükség is volt" - mondta.