Vágólapra másolva!
Időmérőn idén először végzett csapattársánál előrébb Felipe Massa, amiben persze Fernando Alonso műszaki hibájának is nagy szerepe volt. A brazil úgy érzi, van esélye a győzelemre második számú hazai versenyén, a Ferrari otthonában.

Felipe Massa a tavalyi Kanadai Nagydíj óta nem tudta magát beverekedni a legjobb háromba időmérő edzésen, így érthetően boldog volt a harmadik helyével szombat délután Monzában. "Nagyon elégedett vagyok ezzel az időmérővel, hosszú ideje ez a legjobb eredményem. Ez egy nagyon fontos verseny a Ferrarinak, a legjobbamat fogom nyújtani, hogy jó eredményt érjek majd el."

Massa szerint reális esélye van arra, hogy 2008-as Brazil Nagydíj utáni első győzelmét arassa holnap. "Van esélyünk megverni őket, még akkor is, ha nagyon erősek" - mondta a McLarenekről. "Ugyanakkor tudjuk, hogy a versenyek mennyire különböznek az időmérőktől. Nagyon elégedett vagyok az autómmal. Sajnos még sosem nyertem itt, de mindig jó versenyeket futottam a Forma-1-ben. Amikor a Formula Renault-ban versenyeztem, itt laktam a közelben."

A brazil külön örült annak, hogy idei legjobb időmérőjét a Ferrari hazai versenyén teljesítette. "Számomra csodálatos lenne, ha itt, a rajongóink előtt térnék vissza a dobogóra. Ez a második hazai futamom, itt versenyezni mindig fantasztikus érzés."

Elárulta - ami egyébként a tévéközvetítésből is nyilvánvaló volt - hogy megpróbáltak szélárnyékot adni egymásnak Fernando Alonsóval. Paul Hembery, a Pirelli motorsport igazgatója szerint ez egy tizedmásodpercet jelent egy körön Monzában. "Megpróbáltuk annyit használni egymás szélárnyékát, amennyit csak lehetséges volt, de ez nagyon sok koncentrációt igényel, és az is igaz, hogy a legjobb körömet úgy futottam, hogy nem volt előttem senki" - nyilatkozta Massa.

"Mindig van az emberen nyomás, de csak a versenyre szabad koncentrálni. Ez egy fontos futam lesz holnap a csapatomnak és nekem egyaránt, koncentráljunk erre. Ha az ember a Ferrarinál versenyez, mindig nagy rajta a nyomás."

Forrás: AFP

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo személyesen is meglátogatta a csapatot Monzában. A nemrég 65. évét betöltő vezető Massa remek eredménye ellenére sem rejtette véka alá a csalódottságát, amikor meglátta, hogy a Q1-ben és a Q2-ben magabiztosan az élen végző Alonso a Q3-ban csak az utolsó helyen végzett a hátsó kanyarstabilizátor hibája miatt.

Alonso szerint el kell fogadni, hogy ilyen esetek előfordulhatnak, még akkor is, ha enélkül megszerezhette volna az első rajtkockát. "Szerintem meg lehetett volna ma a pole, ehelyett a 10. helyen találtam magam. Igazán kár érte, mert az autó nagyon erős volt, de ilyen dolgok néha megtörténnek. Talán 15 éve, hogy utoljára ilyen előfordult, ez van, nincs értelme sírni emiatt. A hibát kijavítjuk holnapra." - nyilatkozta a kétszeres világbajnok.

"Nem hiszem, hogy az utóbbi napokban előforduló hibák összefüggésben lennének az autón végzett, felgyorsított fejlesztőmunkával, mert nem azokkal az alkatrészekkel voltak összefüggésben, amelyeket a szélsőségekig fejlesztettünk. Jobb, hogy szombaton történt, mint ha vasárnap történt volna, mivel akkor nem tudtuk volna orvosolni a hibát" - tette hozzá.