Vágólapra másolva!
Az olaszok technikai igazgatója elismeri, hogy a számukra kedvezően alakuló időjárási körülmények nélkül Fernando Alonso nem vezetné ekkora fölénnyel a világbajnokságot.

A Ferrari a gyengébb szezonkezdet után folyamatosan fejlődik, a csapattagok azonban még mindig nem elégedettek az F2012 elnevezésű autó teljesítményével. Bár Fernando Alonso jelentős, 40 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot, az istálló vezetői is tisztában vannak vele, hogy jelenleg nem a Ferrarié a leggyorsabb autó. A technikai igazgató, Pat Fry elismeri, hogy az eddig három győzelmet és két pole pozíciót szerző Alonso sikereihez az ellenfelek hibáira és a szeszélyes időjárásra is szükség volt.

"Nyilvánvaló, hogy másképp alakult volna a malajziai futam, ha végig száraz maradt volna a pálya" - nyilatkozta Fry az Autosportnak a Ferrari idei első győzelméről. "Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az időjárás is segített nekünk." A nedves pálya nem csak Malajziában könnyítette meg a Ferrari dolgát, Alonso Silverstone-ban és Hockenheimben is esős időmérőn szerezte meg a pole-t. A legutóbbi futamon, a Hungaroringen azonban csak a hatodik helyről rajtolhatott, és ötödikként ért célba napsütéses, meleg időben.

Forrás: Farkas Péter [origo]

"Nem gondolom, hogy száraz pályán is mi vagyunk a leggyorsabbak, de a legutóbbi két esős időmérőn jobb benyomást keltettünk" - szögezte le Fry, aki ennek ellenére bízik benne, hogy az idény második felében a körülményektől függetlenül, minden pályán képesek lesznek a győzelemért harcolni. Szerinte a Ferrari 1,5 másodperccel javult az idénynyitó óta, de száraz pályán még így is több tizeddel elmaradnak a közvetlen ellenfeleiktől, így a következő futamon, Spában új fejlesztési csomagot vetnek be.

"Továbbra is keményen kell dolgoznunk" - jelentette ki a technikai igazgató. "Szerencsések vagyunk, hogy az élről várhatjuk a folytatást. Ezt részben az esőnek is köszönhetjük, de azt kell mondanunk, hogy mindenkinek ugyanolyan időjárási körülmények között kell versenyeznie. A többieknek is arra kell törekedniük, hogy a legtöbbet hozzák ki a lehetőségeikből. Igaz, hogy az eső segített nekünk, de a többiek is előnyt kovácsolhattak volna belőle."

A Ferrari a konstruktőri bajnokságban egyébként csak a negyedik helyet foglalja el a Red Bull, a McLaren és a Lotus mögött, Felipe Massa ugyanis nem tudja megközelíteni Alonso teljesítményét, a 14. helyen áll a tabellán.