Vágólapra másolva!
Alonso szerint nem a hockenheimi győzelem, hanem a Magyar Nagydíjon elért eredménye alapján kell megítélni a Ferrari jelenlegi képességeit. A spanyol világbajnok szerint három csapat is gyorsabb náluk, így az ötödik hellyel többet értek el, mint ami az autóban van.

"A Magyar Nagydíjon elért ötödik hely több volt, mint amire az autó képes. A McLaren, a Red Bull és a Lotus is gyorsabb nálunk, így elméletileg a hetedik helyen kellett volna végeznünk. Az, hogy mégis ötödikek lettünk, elsősorban Button és Webber elhibázott stratégiájának köszönhető, valamint annak, hogy a csapat jó döntést hozott azzal, hogy kétszer álltunk ki kerékcserére" - mondta Fernando Alonso a futam után. A 31. születésnapját vasárnap ünneplő spanyol világbajnok ennek fényében különösen értékesnek tartotta azt a tíz pontot, amelyet sikerült begyűjtenie a Hungaroringen. "Nem vártuk, hogy negyven pontra nő az előnyünk a világbajnokságban" - mondta a Ferrari motorhome-jában.

A kétszeres spanyol világbajnok hozzátette, a fejlesztésekkel elakadtak kissé, ezért nem a Hungaroringet okolta a gyengébb teljesítményért. Úgy érzi, hogy az autó mostani teljesítménye sokkal jobban tükrözi a Ferrari valós pozícióját, mint az egy héttel ezelőtti németországi győzelme.

Alonso elismerte, nehéz hétvégére számítottak, de az, hogy legalább az egyik Red Bullt - Mark Webbert - maguk mögött tudták tartani, nagyon fontos volt ilyen körülmények között. Lewis Hamilton ezen a hétvégén utolérhetetlen volt a Ferrariknak, de Vettelhez egész közel volt Alonso. A spanyol versenyző nem felejtette el ismét sürgetni a csapatot a fejlesztésekre, mert - mint hangsúlyozta - csak így tarthatják meg az előnyüket a világbajnoki pontversenyben. "Azért tartunk most itt, mert mindig a legtöbbet hoztuk ki abból, amink volt, és mivel nagyon megbízható teljesítményt nyújtottunk" - mondta a világbajnok.

Forrás: Farkas Péter [origo]

Felipe Massának már a rajtja sem sikerült jól: két hellyel esett vissza, és ezt a hátrányt már nem is tudta behozni. A Ferrari brazil pilótája azt mondta: mivel a pályán nagyon nehéz előzni, még akkor sem tudott Mark Webber és Bruno Senna elé kerülni, amikor az autója gyorsabb volt. Massa hozzátette: míg Silversone-ban és Hockenheimban tartani tudták a lépést a többi nagy csapat tempójával, a Hungaroringen már nem ez volt a helyzet. A három éve a Magyar Nagydíj időmérőjén balesetet szenvedő Massa ennek ellenére azt mondta: a nyári szünet előtt sokkal jobban érzi magát az autóban, mint a szezon elején. A szerződéséről azonban nem tudott semmi biztosat mondani.

Pat Fry, a Ferrari technikai igazgatója is elismerte, hogy ezen a hétvégén a Ferrari nem volt egy súlycsoportban a legjobbakkal. "Az, hogy Fernandót negyven pontos előnnyel engedjük el szabadságra, még nem ad okot arra, hogy lazítsunk. Ellenkezőleg, nagyon erős ellenfelek várnak ránk, és rajtunk múlik, hogy csalódást okozzunk nekik" - mondta Fry. Stefano Domenicali csapatfőnök elmondta: a következő hetet még munkával tölti a csapat, mert le kell dolgozniuk a teljesítménybeli hátrányukat.

Fernando Alonso a hatodik helyről rajtolt és az ötödik helyen fejezte be a Magyar Nagydíjat, de így is növelte az előnyét a bajnokságban. Massa kilencedik helye további két pontot jelentett a csapatnak.