Vágólapra másolva!
Sebastian Vettelt 20 másodperces büntetéssel sújtották a Buttonnal szemben végrehajtott előzése miatt, amikor négy kerékkel elhagyta a pályát. A Red Bull versenyzője Hamilton korábbi manőverét "hülyének" nevezte.

Sebastian Vettel több érdekes szituációba is keveredett a 2012-es Német Nagydíjon. A rajt után, az első körben Michael Schumacher kemény támadását kellett visszavernie a hajtűkanyarban, az azt követő egyenesben kissé le is szorította a hétszeres világbajnokot a pályáról.

Talán a 35. körben történt a Német Nagydíj legpikánsabb jelenete, amikor a korai defektje miatt körhátrányban lévő, de a friss gumikon nagyon gyors Lewis Hamilton visszavette Vetteltől a körét a DRS-zóna végén. A német versenyző azonnal hevesen integetni kezdett, a futam után pedig "hülyének" nevezte ellenfele manőverét . Az ügy pikantériája, hogy hátulról épp Hamilton csapattársa, Jenson Button közeledett vészesen hozzájuk.

"Ez nem volt szép Lewistól. Nem értettem, miért versenyez velünk" - mondta Vettel. "Ha gyorsan akart volna menni, akkor le kellett volna maradnia, és találni egy üres helyet. Hülye manőver volt a részéről, már le volt körözve."

"Ha valaki gyorsan akar menni, de nincs esélye megnyerni a versenyt, akkor ezt el kell fogadnia, és használnia kell a józan eszét. Nem számítottam rá, hogy támadni fog, mert nem láttam értelmét. Aztán meglepődtem, amikor egymás mellé kerültünk" - folytatta.

Vettel úgy véli, a Hamiltonnal zajló csatája közben bukta el azokat a másodperceket, amelyek miatt a második kerékcseréje után csak Button mögé, a harmadik helyre tudott visszatérni. "Szerintem emiatt vesztettünk egy helyet Buttonnal szemben, mert nem sokkal utána mentünk ki a bokszba."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=K6hT3HiU9Aj5AEbF


Fernando Alonso is elismerte, a kezére játszott, hogy Vettel egy időre visszaesett Hamilton mögé. A spanyol azt állítja, ha szükséges lett volna, hamar elengedte volna a McLarent. "Ha Lewis elég közel lett volna, és DRS-szel megpróbál megelőzni, semmi gondom nem lett volna azzal, hogy helyet hagyjak neki" - nyilatkozta. "Tudtam, hogy nem vele harcolunk, nem akartunk semmit sem kockáztatni. Számomra jó helyzet volt, hogy Hamilton köztem és Sebastian (Vettel) között volt. Neki köszönhetően 2,5 másodpercre nőtt a távolság köztem és Sebastian között, ezért megpróbáltam ott tartani" - tette hozzá a futamgyőztes.

A spanyol taktikája bevált, Vettel tényleg nem tudott eléje kerülni a második, végső kerékcserék után, sőt éppen a Red Bullt előzte meg az egy körrel hamarabb kereket cserélő Jenson Button. Aztán az utolsó előtti körben Vettel végül visszaelőzte a világbajnok Buttont, és ezzel újra megszerezte a második helyet. Csakhogy közben négy kerékkel elhagyta a pályát a hajtűben.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AKsMcxrzVKf09qwG


"Nem tudtam, hogy még belül van-e, vagy sem, és nem akartam összeütközni vele, mert az lett volna a legrosszabb, ami megtörténhet" - nyilatkozta Vettel a vitatott esetről. "Egymás mellett haladtunk, megpróbáltam neki elég helyet hagyni, de nehéz volt felmérni, hogy hol van. Azért mentem le a pályáról, hogy biztonságban legyünk. Akkor már mindannyian küszködtünk a gumikkal, különösen Jenson, így tudtam megelőzni. Nem tapadtak a hajtott kerekei, én még a csúszós festésen is meg tudtam előzni."

Ám Button szerint a visszajátszás mindent elmondott a történtekről. "Nincs miről beszélni" - jelentette ki a verseny után. "A tévékép mindent elárul. Inkább a versenyről beszélnék."

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke így látta az esetet: "A szabályok világosak: a versenyzőknek elég helyet kell hagyniuk egymásnak. Ott nem volt elég hely mindkettőjük számára. Ez igazán egy hétköznapi incidens volt. Ha valaki, akkor inkább Sebastian volt előrébb a fékezés közben. Szerintem durva lenne, ha ezért megbüntetnék." Hornernek nem lett igaza, a sportfelügyelők végül 20 másodpercet hozzáadtak Vettel idejéhez, aki ezért a másodikról az ötödik helyre csúszott vissza, nyolc pontot veszítve.

A német előzőleg elárulta azt is, hogy az autója a forgalomban nem volt elég gyors. "Nagyjából megvolt a tempónk, de nagyon nehéz volt tartanunk. Amikor közel haladtunk Fernandóhoz vagy Jensonhoz, sokat vesztettünk, ezért nehéz volt a nyomukban maradni, és megpróbálni valamit a féktávoknál. Úgy tűnt, ez a problémánk. Nem vagyok maradéktalanul boldog, mert szerintem kicsit előrébb végezhettünk volna, ha többet mehetünk szabad pályán."