Vágólapra másolva!
A Ferrari versenyzői sajnálják, hogy az eső miatt nem kaptak tisztább képet az új fejlesztésekről, de úgy érzik, minden körülményre felkészültek Hockenheimben.

Bár a Ferrarinál jobban szerették volna, ha a Német Nagydíj mindkét szabadedzése száraz pályán zajlik, megpróbálták a lehető legtöbbet kihozni a nehéz körülményekből. Fernando Alonso elmondta, hasznosan töltötték a pénteki napot, hiszen alaposan megfigyelhették a gumik viselkedését, és fontos adatokat gyűjtöttek.

"Változatos körülmények között köröztünk: először száraz volt a pálya, majd nedves, végül pedig teljesen vizes. Az előrejelzések alapján holnap is hasonló forgatókönyvre számíthatunk" - nyilatkozta a spanyol, aki délelőtt, az edzés végére felszáradó pályán a harmadik leggyorsabb kört futotta. "Az autó a körülményektől függetlenül mindig jól működött, ez pozitívum. A különböző gumitípusokat is tesztelhettük, és megfigyelhettük, mikor érdemes egyik keverékről a másikra váltani."

Forrás: Ferrari
Forrás: Ferrari

A Ferrari több új alkatrészt is bevetett Hockenheimben, de Alonso szerint ezeket nem tudták rendesen kiértékelni az eső miatt. A délelőtt a 8., délután pedig a 12. helyet megszerző Felipe Massa is emiatt bosszankodott. "Délelőtt folyamatosan változtak a körülmények, nehéz volt tiszta köröket futni, melyek hasznosak lettek volna az új fejlesztéseink megítélésében" - magyarázta. "Délután egy kört sem tudtunk megtenni slick gumikon, ezért azt vizsgáltuk meg, hogyan viselkedik az autó vizes pályán. Ilyen körülmények között nehéz megítélni az erőviszonyokat, de azt kell mondanom, hogy elég jól működött az autónk, viszonylag elégedettek lehetünk."

A technikai igazgató, Pat Fry bizakodóan nyilatkozott az edzések után, de tisztában van vele, hogy komoly következtetéseket egyelőre nem lehet levonni. "A száraz pályán futott köreink sem voltak túl hasznosak, hiszen újra és újra eleredt az eső" - mondta. "A látottak alapján azonban kijelenthető, hogy száraz és vizes pályán is jónak tűnik az autónk balansza. Néhány fejlesztésünkről már az edzések elején kiderült, hogy működnek, a többit viszont még ki kell elemeznünk a ma gyűjtött adatok alapján."