Vágólapra másolva!
Egy F1-es tréner szerint a másfél órás intenzív terhelést a versenyzők bírják kitartóbban, de a teniszezőknek jobb az állóképességük.

Egy nemzetközi hírű tréner, Nick Harris, aki élvonalbeli teniszezők mellett olyan Forma-1-es versenyzőkkel is dolgozott együtt az évek során, mint Mark Webber, Eddie Irvine, David Coulthard, Nico Hülkenberg és Jenson Button, megválaszolta a kérdést, hogy a két sportág képviselői közül kik az edzettebbek.

"Ez a körülményektől függ" - idézi a speciális, teljesítményfokozó sportruházattal is foglalkozó Harrist az ismert szakújságíró, James Allen blogja. "A kilencvenpercnyi kemény megerőltetést alapul véve a Forma-1 a leginkább embert próbáló. A versenyzők 50 fokos hőségben, overallban és sisakban ülnek a pilótafülkében. Közben a nehézségi erő ötszörösének vannak kitéve, és folyamatosan döntéseket kell hozniuk."

"Teljesen olyan, mintha egy sütőben ülnének, s mindez különleges mentális és fizikai megterhelést jelent. Ebből a szempontból semmilyen más sport nem ér (az F1) nyomába."

Harris mégis úgy véli, a teniszezők összességében jobban bírják a strapát. "A tenisz, különösen a férfiaké, mára alighanem a világ fizikailag legdurvább sportjainak egyike lett. Gondoljunk csak Djokovicsra az Australian Openen! Öt óráig tartott, amíg sikerült kivernie Murrayt az elődöntőben, aztán alig negyvennyolc órával később hat órán át küzdött Nadallal, mire legyőzte őt. Vagyis két nap leforgása alatt tizenegy órát játszott, és mindezt egy állandó robbanékonyságot követelő sportban, folyamatosan meg-megállva, aztán újra elindulva. Ilyenkor óriási kihívás jól gazdálkodni az energiával."

"Ezért azt mondanám, mégiscsak a teniszezők az edzettebbek."

Forrás: McLaren
Button és az edzője, Mike Collier

Ugyanakkor az F1-es versenyzőknek is napi rendszerességgel kell sportolniuk, hogy bírják a megterhelést, és gyakran szándékosan a legnagyobb hőségben járnak edzeni. Sokan közülük megszállott fitnesz-fanatikusok. Jenson Button például rendszeresen vesz részt triatlonokon és fut maratonokat is, Fernando Alonso pedig éppen hétfőn írta a Twitteren, hogy "ma is intenzíven készültem, mert júliusban a négy hétvége alatt három nagydíj lesz... 40 km-t kerékpároztam, 10 km-t futottam, aztán újabb 40 km-t tekertem le."