Vágólapra másolva!
A Red Bull tanácsadója szerint a versenyzőpiaci változásokat az dönti el, hogy Schumacher marad-e 2013-ban is. Alonso elismerte, van beleszólása abba, hogy ki lesz a csapattársa, Vettel hízelgőnek tartja, hogy a Ferrari csapatfőnöke dicsérte őt, Hamilton pedig kemény tárgyalásra számít a McLarennel.

A nyártól kezdve hagyományosan megélénkülnek a találgatások a Forma-1-es csapatok következő évi versenyzőpárosáról. Nem kizárt, hogy jövőre jelentősen átrendeződik az élmezőny felállása, hiszen elméletileg a Ferrarinál, a McLarennél, a Mercedesnél és a Red Bullnál is felszabadulhat egy-egy hely, miután 2012-ben lejár Felipe Massa, Lewis Hamilton, Michael Schumacher és Mark Webber szerződése.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko úgy véli, egyetlen személy, mégpedig Michael Schumacher a piac mozgatórugója. "Tulajdonképpen minden tőle függ" - idézte Markót a YallaF1. Schumacher a visszatérésekor az idei év végéig kötelezte el magát a Mercedeshez, de a jelek szerint van rá esély, hogy folytassa a karrierjét.

Forrás: Mercedes

Marko a Red Bull jövő évi felállásáról annyit mondott a Kleine Zeitungnak, hogy "győztes csapaton ne változtass", és szerinte "ez mindent elárul" a tervekről. Ez azt sugallja, hogy a rendszeresen egyéves szerződést kapó Webber maradhat a csapatnál, aki a héten szintén a közös munka folytatásának kedvező esélyéről beszélt. Marko hozzátette, szerinte nem valószínű, hogy Sebastian Vettel 2014 előtt elhagyja a Red Bullt. "Felméri a piaci értékét, és egyértelmű, hogy ennek megfelelő fizetést akar" - mondta az Auto Bildnek.

Vettel szerződésében van egy olyan opció, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos feltételek esetén már 2013 végén távozzon. A kétszeres bajnokot elsősorban a Ferrarival hozzák kapcsolatba mostanság, és ő is örül, hogy a Ferrari csapatfőnöke nemrég dicsérte őt. "Ez természetesen hízelgő. Mindig mondtam, hogy a Ferrari egy kiváló csapat tekintélyes múlttal, különösen a Forma-1-ben. De amint korábban már kijelentettem, nagyon elégedett vagyok ott, ahol jelenleg vagyok" - közölte Vettel a hétvégi Európa Nagydíj helyszínén, Valenciában.

Az biztos, hogy nem egy másik bajnok, Fernando Alonso ülése van veszélyben a Ferrarinál, hiszen ő 2016-ig aláírt a maranellóiakhoz. A hétvégén elárulta, van beleszólása abba, hogy ki legyen a csapattársa. "Korábban sohasem volt ilyen jogom, de most a Ferrarinál van" - nyilatkozta. "Amikor 2005-ben megnyertem a bajnokságot a Renault-val, azonnal hírbe hoztak a Ferrarival, de csak 2010-ben érkeztem meg ide. Lehet, hogy Seb is csak öt év múlva jön, ha most beszélnek erről!"

Forrás: Ferrari

"Bárki legyen a jövőbeli csapattársam, a Ferrarinál üdvözölni fogjuk őt, része lesz a csapatnak és a Ferrarinak. Nem lesz probléma, igyekszünk úgy dolgozni vele, ahogy most Felipével." Alonso hozzátette, Lewis Hamilton érkezésével sem lenne baja. Kettejük közös munkája azért lenne pikáns, mert 2007-ben, a McLarennél kissé megromlott a viszonyuk, bár a spanyol elsősorban a csapatra haragudott meg, mert nem kapott kiemelt bánásmódot.

Hamilton azóta is a wokingi istállót szolgálja, azonban nincs kontraktusa 2013-ra. Egy darabig még nem is lesz, mert egyelőre a versenyzésre koncentrál, az egyeztetéseket későbbre tartogatja. A megállapodást főleg a pénzügyi kérdések nehezíthetik. "Ron (Dennis, a McLaren Group elnöke) kemény tárgyalópartner. Nagyon kemény volt, amikor a mostani szerződés megkötéséről tárgyaltunk, és arra számítok, hogy ugyanilyen lesz az új szerződéssel kapcsolatban is" - mondta Hamilton. "Mindazonáltal nem látok komoly problémákat."

A jelek szerint a Ferraritól az eredmények hiánya miatt távozni kényszerülő Massa korábban kifejtette, hogy nem hajlandó kiscsapatnál folytatni a pályafutását. A legújabb pletykák szerint azonban a következő csapata a Sauber lehet, amelynél tíz évvel ezelőtt bemutatkozott a Forma-1-ben.