Vágólapra másolva!
Több új fejlesztéssel érkezett Valenciába a Ferrari, de ezek közül párat csak Silverstone-ban fognak bevetni. Alonso és Massa is elégedett volt az első két szabadedzéssel, bár az utóbbi megjegyezte, hogy sokkal előrébb is végezhetett volna a táblázaton, ha nem hibázik a körében.

A hetedikként végző Fernando Alonso elégedetten nyilatkozott az Európa Nagydíj első napja után. "Minden egybevetve ez egy pozitív nap volt, számos újítást kipróbáltunk az autón: néhány közülük jól működött, néhánynál még módosítások szükségesek, és akkor talán majd használhatjuk őket Silverstone-ban" - nyilatkozta.

A spanyol felhívta a figyelmet arra is, hogy a gumik ismét fontos tényezők lehetnek ezen a hétvégén. "Természetesen a gumikon is sokat dolgoztunk, úgy tűnik, jelentős a kopásuk itt. De ezzel kapcsolatban figyelembe kell vennünk, hogy a körülmények gyorsan változhatnak, ha beborul az ég. Ha teljesen tiszta, akkor a pálya hőmérséklete 4-5 fokkal is melegebb lehet, és ez megváltoztatja a gumik viselkedését" - folytatta.

"Idén a pole pozíció kevésbé tűnik fontosnak, mint a múltban, és szerintem ez még egy olyan pályán is igaz, mint ez. Nyilvánvaló, hogy mindig fontos elöl lenni, de ez nem jelenti azt, hogy ha hátrébbról indul az ember, akkor nincs esélye nyerni" - tette hozzá a kétszeres világbajnok.

Forrás: Ferrari
Forrás: Ferrari

Péntek délután Felipe Massa is beszélt a Valenciába hozott új alkatrészekről. "Nagyon sokat dolgoztunk azokon a fejlesztéseken, amiket idehoztunk, és most, hogy az adatok a kezünkben vannak, meg kell próbálnunk kiválasztani azokat az alkatrészeket, amelyek javíthatnak a teljesítményünkön már ettől a hétvégétől kezdve."

Massa úgy gondolja, sokkal előrébb végezhetett volna a 15. helynél, ha nem hibázott volna a gyors körében. "Reggel főleg aerodinamikai összehasonlításokat végeztem, ezért nem a lehető legjobb módon használtam a gumikat és az autót. Délután sokkal jobban ment, elégedett voltam az autó balanszával a pályán" - folytatta.

Forrás: Ferrari
Forrás: Ferrari

"Kár, hogy elkövettem egy hibát az első gyors körömben a lágy gumikon, már rögtön a kör elején. A köröm - figyelembe véve azt is, hogy az elsők között váltottam az opciós gumira - egyértelműen sokkal jobb is lehetett volna" - nyilatkozta.

Csapattársával ellentétben a brazil nem érezte jelentősnek a gumik elhasználódását. "Még a hosszú etapon sem túl rossz a helyzet: ugyan van egy kis teljesítményvesztése a gumiknak, de mindent egybevetvejók voltak az idők."