Vágólapra másolva!
A német bankár a bíróságon tett vallomást a több mint 50 millió dollárnyi kenőpénzről, de Ecclestone szerint csak azért, hogy enyhébb büntetést kapjon.

Újabb fordulat történt a Gerhard Gribkowsky és Bernie Ecclestone főszereplésével zajló vesztegetési botrányban, miután a német bankár a bíróságon elismerte, hogy kenőpénzt fogadott el a Forma-1 nagyurától. A német hatóságok még 2011 januárjában vették őrizetbe Gribkowskyt, aki a sport egykori résztulajdonosa, a Bayern LB bank kockázatelemzője volt. A bank 2005-ben adta el a részesedését a CVC Capital Partnersnek, Gribkowskyt pedig azzal vádolták, hogy - az Ecclestone-tól kapott kenőpénzért cserébe - a reális árnál olcsóbban kínálta a Bayern LB részesedését.

Ecclestone később elismerte, hogy 50 millió dollárt fizetett a bankárnak, de állítása szerint ez nem kenőpénz volt, hanem Gribkowsky megzsarolta őt: ha nem fizetett volna neki, bajba kerülhetett volna a brit adóhatóságok előtt. A német egy szerdai tárgyaláson végül elismerte, hogy a vesztegetéssel kapcsolatos vádak "lényegében igazak." Azt állítja, Ecclestone 2005-ben közölte vele: "A Forma-1 úgy működik, hogyha valaki megvakargatja a hátamat, akkor én is megvakargatom az övét."

Bár a vallomás bajba sodorhatja az ügyben eddig csak tanúként kezelt Ecclestone-t, ő továbbra sem aggódik, hiszen "nincs mit rejtegetnie". Szerinte Gribkowsky csupán menteni akarta magát. "Feltételezem, hogy azért mondta ezt, mert így tizennégy helyett csak hét évig kell börtönben ülnie" - nyilatkozta a Telegraph-nak. "Szegényt már 18 hónapja zaklatják, bármit hajlandó mondani, amivel kimentheti magát. Akárhogy alakul az ügy, mindenképpen lecsukják."

Ecclestone elmondta, természetesen elutazna Münchenbe, ha meg kellene ismételnie a tanúvallomását, bár nem ez a legalkalmasabb időpont, hiszen éppen az új Concorde Agreement véglegesítésével foglalkozik. "Jelenleg hihetetlenül elfoglalt vagyok, szóval ez az utolsó dolog, amire szükségem van" - jelentette ki.