Vágólapra másolva!
A csapatfőnök szerint a finn versenyzőnek az időmérőkkel van baja, ezért mindent meg kell tenniük, hogy támogassák őt. Eric Boullier azt mondja, a csapat már tudja, hogyan erősödhet szombatonként.

Bár győzelmet még nem aratott a 2012-es szezonban a Lotus, a csapat kiegyensúlyozottan szerepel, és a Kanadai Nagydíj után át is vették a harmadik helyet a Ferraritól a konstruktőrök bajnokságában. Autójuk, az E20 elsősorban meleg körülmények között emelkedik ki a mezőnyből, mert úgy tervezték meg, hogy kíméletesen bánjon a gumikkal.

Ennek viszont az ára az, hogy az időmérőkön, amikor egyetlen mért körre kell optimalizálni a teljesítményt, a versenyzőknek nem mindig sikerül tökéletesen felmelegíteni a Pirelliket, ezért Kimi Räikkönen és Romain Grosjean gyakran nem tud elég jó rajtpozíciót kiharcolni. A Lotus csapatfőnöke úgy véli, ezen a téren muszáj erősíteniük, ugyanakkor szerinte már közel járnak az áttöréshez.

"Tudjuk, hogy a gumik működési tartománya szűk, és egy olyan autóval, amely finoman bánik velük, segítségre van szükség, hogy felmelegítsük és munkára fogjuk őket" - mondta Eric Boullier az Autosportnak. "Egyértelműen akad pár ötletünk, hogy mit tegyünk. Van megoldás. Nem állítom, hogy a pole pozícióért fogunk harcolni, de határozottan javulni fogunk az időmérőkön."

A nehézségek főleg a finomabb stílusú Räikkönent sújtják, akinek hét nagydíjon csupán kétszer sikerült legyőznie rutintalanabb csapattársát időmérőn. (Malajziában azonban Grosjean mögül kellett rajtolnia egy váltócseréért kiszabott büntetés miatt.) Boullier hangsúlyozta, támogatják a 2007-es bajnokot.

Forrás: Lotus
Forrás: Lotus

"Segítenünk kell Kimit, hogy jobban teljesítsen az időmérőkön. A futamokkal nincs gondja" - jelentette ki. "Neki más vezetési stílusa van (Grosjeanhoz képest)."

Eddig Räikkönen és Grosjean egyaránt kétszer állhatott dobogóra, és a finn előnye csak két pont fiatal csapattársával szemben. A csapatfőnök elmondta, hogy Grosjean "folyton meglepetést okoz neki", ezért nagyra tartja őt. "Keményen dolgozik, odafigyel arra, amit mondanak neki, rengeteget dolgozik együtt a mérnökökkel. Tanul az adatokból, megfogadja a tanácsokat" - mondta. "Úgy gondolom, nagyon bíztató, hogy megvan a gyorsasága, és Kanadában megmutatta, hogy képes teljesíteni egy teljes futamon át."

"45 kört tett meg ugyanazokkal a gumikkal, nem tette tönkre őket, miközben nagyon egyenletesen ment."

Boullier hozzátette, szerinte a Lotusnak kedvezhetnek a soron következő pályák, mivel Valenciában várhatóan meleg idő lesz, a silverstone-i és hockenheimi pályák vonalvezetése pedig feküdhet az autójuknak.