Vágólapra másolva!
A spanyol úgy látja, a Forma-1-ben korlátozzák a mérnöki kreativitást, így egyre inkább a GP2 szintjére süllyed.

Fernando Alonso kritizálta a Forma-1 szabályait, azt állítva, hogy túlságosan behatárolják a mérnökök mozgásterét. "Részben a szabályok, részben az évről évre bevezetett, új megszorítások révén" - mondta egy madridi Ferrari-kereskedés megnyitóján. "Ha valaki feltalál valamit, azt a következő szezonra betiltják. Ezáltal egyre szigorúbban korlátozzák a mérnöki kreativitást és a potenciális fejlesztési lehetőségeket. Az autók mind egyformábbá válnak, így az F1 is egyre jobban a GP2-re hasonlít abban az értelemben, hogy több versenyző (harcol az élen)."

Barcelonai győzelme után Pastor Maldonado is a GP2-höz hasonlította a Forma-1-et. Bár a csapatok közötti erőviszonyok kiszámíthatatlanná váltak, a konstruktőri összetettben jelenleg is az elmúlt éveket hagyományosan uraló Red Bull, Ferrari és McLaren vezet. "Sőt az egyéni bajnokság első hat-hét helyén is ugyanazok állnak, mint tavaly" - mutatott rá Alonso. "Ennek eredményeképpen egy ilyen hosszú szezonban is ugyanazok fognak harcolni a címért, akik máskor."

"Idén két-három tizedmásodperc időveszteséggel is öt-hat helyet lehet bukni, annyira szoros a küzdelem. Ezért muszáj minden egyes versenyre új alkatrészeket vinni, a főhadiszálláson vadászva az értékes tizedmásodpercekre."

Noha a szezon elején technikai hátránnyal küzdő Ferrari az utóbbi két versenyen előrelépett, Alonso szerint erről majd csak a Barcelonához és Monacóhoz képest szokványosabbnak számító kanadai pályán szerezhetnek megnyugtató bizonyosságot.

"Kanadára készítettünk néhány új fejlesztést" - árulta el. "Ez a verseny nemcsak a pályán, hanem a pályán kívül is zajlik. Az összes nagy csapat új alkatrészekkel készül, majd meglátjuk, kié válik be a legjobban. Mi igyekeztünk a maximumot kihozni a lehetőségeinkből, miközben az ellenfeleink nem voltak eléggé résen. Kanadában remélhetőleg bebizonyosodik majd, amit Barcelonában és Monacóban már láttunk, hogy előre tudtunk lépni."

Alonso, aki egy győzelmével és két másik dobogós helyezésével vezeti az összetettet a Red Bull párosa előtt, hozzátette: "Kiélvezzük ezt a pillanatot, de közben nagyon keményen dolgozunk, mert bár az első helyen állunk, simán lehetnénk hatodikak vagy hetedikek is jelentős ponthátránnyal. Vagyis még rengeteg a munkánk."