Vágólapra másolva!
Fernando Alonso boldog a Spanyol Nagydíjon szerzett második helye miatt, de úgy érzi, a győzelemre is lehetett volna esélye. Felipe Massa nem érti, miért kapott áthajtásos büntetést.

Bár a Ferrari nagy reményeket fűzött a Barcelonában bevetett fejlesztésekhez, arra ők sem számítottak, hogy a Spanyol Nagydíjon rögtön a győzelemért harcolhatnak. A végül második helyen célba érő Fernando Alonso ezért úgy nyilatkozott, olyan boldog, mintha megnyerte volna a futamot.

A második helyről induló Alonso a rajtnál átvette a vezetést Pastor Maldonadótól, a második bokszkiállások után azonban a venezuelai állt az élre. Alonso szerint ebben annak is nagy szerepe volt, hogy az előtte haladó Charles Pic hosszú időn keresztül nem hagyta magát lekörözni, amiért később áthajtásos büntetést kapott. "Igaz, hogy a Marussiát megbüntették, de ez nem oldotta meg a mi helyzetünket. Azért remélhetőleg mindenki rájön, hogy a szabályokat tisztelni kell - ők ma nem így tettek, és meg is büntették őket. Talán nem is volt elég nagy a büntetésük, hiszen a győzelmembe is kerülhetett a feltartás" - nyilatkozta a spanyol, aki most Vettellel holtversenyben vezeti a bajnokságot.

A futam végén ismét megközelítette Maldonadót, körökön keresztül a DRS segítségével támadhatott. Megelőznie azonban nem sikerült, az utolsó körökben ráadásul le is lassult. "Hét körrel a verseny vége előtt hirtelen csökkent a hátsó gumik tapadása" - magyarázta Alonso, aki a verseny végén még az őt egyre jobban közelítő Kimi Räikkönentől is tartott. "Meg is kérdeztem a csapatot, hogy valami meghibásodott-e az autóban, mert a kezelhetősége minden különösebb ok nélkül, egyik pillanatról a másikra megváltozott."

Forrás: Ferrari

A problémák ellenére Alonso elárulta, a második hely jobb, mint amire számítottak. "Meglepődtünk, hogy ilyen sok pontot szereztünk, és ilyen jó eredményt sikerült elérnünk, hiszen Bahreinben a kilencedik helyen végeztünk, egy perccel lemaradva a győztes mögött. Azt hiszem, ez az eredmény egy kicsit jobb, mint amit az autótól várni lehet, az ellenfeleink pedig talán alulteljesítettek. Nagyon furcsa ez a bajnokság" - mondta.

Felipe Massa a barcelonai futamot is mihamarabb szeretné elfelejteni, ezúttal sem tudta növelni pontjainak számát. Bár nagyszerű rajtja után a pontszerző helyek közelében találta magát, a 28. körben áthajtásos büntetést kapott, amiért nem vett figyelembe egy sárga zászlós figyelmeztetést. "Úgy gondolom, semmi rosszat nem csináltam" - jelentette ki a csalódott Massa. "Részletesen meg kellene vizsgálni, mi történt - egy boly közepén köröztem, és senkit sem próbáltam megelőzni. Kár érte, mert egészen addig jól alakult a verseny, a legjobb tíz között végezhettem volna."

Az istálló technikai igazgatója, Pat Fry szerint a Barcelonában mutatott előrelépés biztató, de nem elegendő. "Ahhoz, hogy objektíven fel tudjuk mérni, mennyit javultunk, minden körülményt figyelembe kell vennünk - azokat a tényezőket is, melyek a befolyásunkon kívül állnak. Még mindig sokat kell dolgoznunk az autón, ha a körülményektől függetlenül minden futamon a győzelemért akarunk harcolni" - vélekedett.