Vágólapra másolva!
Három héttel a Bahreini Nagydíj után, a barcelonai versenyzői eligazításon is meg fogják vitatni, hogy Rosberg jogosan szorította-e le a pályáról Alonsót és Hamiltont Szahírban.

Bár a Bahreini Nagydíj sportfelügyelői egyik esetben sem találták vétkesnek, Nico Rosberg kemény védekezését Fernando Alonsóval és Lewis Hamiltonnal szemben még három héttel a két incidens után is parázs viták övezik. A téma ezért várhatóan napirendre kerül Barcelonában, a szokásos péntek délutáni versenyzői eligazításon is, ahol ismét megpróbálják pontosítani, hogy mi számít szabályosnak.

"Ketten kifogásolták (a vezetésemet), úgyhogy erről mindenképpen beszélnünk kell" - mondta Rosberg. "Ha valakit akaratlanul is veszélybe sodortam, olyan szabályokat kell hoznunk, hogy ez többé ne fordulhasson elő."

Rosberg megjegyezte, hogy a jelenlegi előírásokat nem tartja egészen egyértelműnek, bár az a hivatalosan idén bevezetett feltétel, hogy a versenyzőnek egy védekezési manőver után az ideális ívre visszatérve kívül legalább egy autónyi helyet kell hagynia maga mellett, hasznos.

Alonso az eset után kifakadt, hogy ha aszfaltozott bukótér helyett fal lett volna ott, ahol Rosberg leszorította, már nem élne - a német azonban hangsúlyozta, hogy akkor ő sem védekezett volna annyira keményen.

"Ha minden Monacóban történik, természetesen teljesen máshogy vezetek. Akkor azonban ők (Alonso és Hamilton) is máshogy vezettek volna" - vélte. "Így viszont keménynek, de sportszerűnek éreztem a manővereimet, és mindenképpen szabályosnak. Semmiképpen nem gondoltam, hogy veszélybe sodrom az ellenfeleimet."

Sebastian Vettel egyetértett abban, hogy a helyzetet nem lehetett úgy felfogni, mintha nem a széles bukótér lett volna ott. "Természetesen tiszteletben kell tartani, ha valaki ott van mellettünk, muszáj helyet hagyni neki" - mondta. "Ha fű lett volna ott, az teljesen más. Akkor (a támadással próbálkozók) sem tudtak volna abba a pozícióba kerülni."

Forrás: Mercedes

A Spanyol Nagydíj csütörtöki hivatalos tájékoztatóján Alonso megjegyezte, hogy Rosbergnek éppúgy helyet kellett volna hagynia neki, ahogy ő tette Vettellel a tavalyi Olasz Nagydíjon, amikor a Red Bull versenyzője félig a füvön előzte meg a Ferrariját a Curva Grandében. Vettel erre vigyorogva közbevágott, hogy "csak éppen keskenyebbnek hitte az autómat", de Alonso nem hagyta magát, és sietett hozzátenni: "Azért mégiscsak megelőztél. Megelőztél."

A rámenős versenyzési stílusáról ismert Michael Schumacher nem látott kivetnivalót Rosberg manővereiben. "Ha nem lettek volna szabályosak, az FIA közbelépett volna" - mutatott rá. "De nem tették, és szerintem sem történt semmi rendkívüli."

Mark Webber éppenséggel Hamiltont büntette volna meg, aki végül a pályán kívül előzte meg Rosberg Mercedesét. "Meglepődtem, hogy Lewis megtarthatta a helyét" - mondta az ausztrál. "Biztos vagyok benne, hogy erről még beszélni fogunk a versenyzői eligazításon."

Hamiltont ez nem zavarta különösebben. "Nem igazán izgat a dolog. Az mindenesetre jó, ha tiszták a szabályok" - jelentette ki. "Egyébként is Mark az egyik legszókimondóbb figura az egész Forma-1-ben, ha nem a legszókimondóbb, úgyhogy ez volt a legkevesebb, amit vártam tőle." Hozzátette: "A véleményéhez mindenkinek joga van, ettől azonban nem feltétlenül van igaza, ezért engem egyáltalán nem befolyásol vele."