Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone megerősítette, hogy 2013-tól a két pálya felváltva adhat otthont a Spanyol Nagydíjnak. Azt mondta, Bahrein akár "örökre" a versenynaptárban maradhat.

Az már szinte biztos, hogy az F1-es versenynaptárba Paul Ricard-ban visszatérő Francia Nagydíjat a spái belga futammal évenkénti váltásban fogják megrendezni, s Bernie Ecclestone a hétvégén megerősítette, hogy 2013-tól a két spanyolországi pálya, Barcelona és Valencia is felváltva láthatja majd vendégül a mezőnyt.

Már régóta rebesgették, hogy mivel mindkét helyszín finanszírozási nehézségekkel küzd, nem tudják önállóan megtartani a nagydíjukat. "A körülményeket figyelembe véve, a jelenlegi gazdasági környezetben ez volt a legjobb megoldás, amit találni tudtunk" - mondta az El Pais-nak. "Világbajnokság vagyunk, tehát körbejárjuk az egész Földet. Ez nem egy európai sorozat. Hálásnak kell lennünk, hogy milyen sok helyre el tudunk jutni."

Bár a Bahreini Nagydíj megrendezését az országban uralkodó politikai helyzet miatt heves viták kísérték, Ecclestone nem bánta meg, hogy nem törölték a futamot. "Azért nem, mert a bahreini problémáknak semmi közük nincs az F1-hez" - mondta. "Az illetékes hatóságok biztonsági szempontból zöld jelzést adtak, ezért szerintem teljesen egyértelmű, hogy nem döntöttünk rosszul."

A verseny hivatalos szlogenjét - "UniF1ed - egységben a nemzet" - szintén sokan kifogásolták, de Ecclestone-nak önmagában azzal sincs problémája, hogy a bahreini kormányzat politikai célokra igyekezett felhasználni a sportot.

"A kormányok ugyanazért akarnak F1-es nagydíjat rendezni, amiért Olimpiát. Mi a promóterekkel egyezünk meg, és ha az ország is jól jár, annak örülünk" - jelentette ki. A kérdésre pedig, hogy a Forma-1 visszatér-e Bahreinbe, azt válaszolta: "Hogyne. Akár örökre. Semmi probléma."