Vágólapra másolva!
Martin Whitmarsh szerint a McLaren versenyzői az abroncsok miatt voltak esélytelenek Bahreinben, ezért jelenleg az a legfontosabb, hogy megértsék az új Pirellik viselkedését.

Az istállók a szezon előtt arra számítottak, hogy a 2011-es évhez hasonlóan ismét komoly kihívás elé állítja őket a Pirelli, hiszen a tavalyi idény végére már szinte teljesen kiismerték az abroncsok viselkedését. Az első négy verseny után valóban úgy tűnik, hogy a gumik kulcsfontosságú szerepet játszanak az eredmények alakulásában, az erőviszonyok futamról futamra változnak. A Bahreini Nagydíjon a McLaren nem találta el, hogyan érdemes bánni az abroncsokkal, és idén először egyik versenyzőjük sem állhatott dobogóra: Lewis Hamilton a nyolcadik helyen ért célba, Jenson Button pedig a hatodik pozícióból esett ki a futam végén.

Bár a két pilótát egyéb problémák is hátráltatták a futamon, Martin Whitmarsh szerint elsősorban a gumik miatt nem voltak képesek a Red Bull és a Lotus által diktált tempóra. "Az autóban még mindig megvan a teljesítmény, ez az időmérőn is látszott" - nyilatkozta a csapatfőnök az Autosportnak. "A gumikkal való bánásmódunk okozza a problémákat. Ezen a pályán az autónk legyilkolta a hátsó gumikat, ez pedig nagyon megnehezítette a versenyzőink dolgát."

Forrás: AFP

Whitmarsh elismerte, némileg aggasztja a Bahreinben mutatott gyengébb forma, ezért most azon dolgoznak, hogy többször ne ütközzenek hasonló nehézségekbe. "A versenyzőinknek esélyük sem volt. Azt hiszem, a nyomással és a hőmérséklettel kapcsolatos tényezők miatt küszködtünk - ezek határozzák meg, hogyan viselkednek a gumik. Ez kicsit aggasztó, de nyugodtnak kell maradnunk, és ki kell elemeznünk az adatokat, hogy kijavíthassuk a hibát" - magyarázta.

A téli teszteken is remek formát mutató McLaren győzelemmel kezdte az idényt, Ausztráliában és Malajziában ráadásul az első rajtsort is elfoglalhatták. Bár a Bahreini Nagydíj után elvesztették vezető helyüket a konstruktőrök bajnokságában, Whitmarsh biztos benne, hogy a gumiproblémák megoldása után ismét képesek lesznek a győzelemre. "Arra kell összpontosítanunk, hogy mit rontottunk el, hiszen nyilvánvaló, hogy valamit rosszul csináltunk. Ha megnézzük, milyen tempóra voltunk képesek a pénteken futott hosszú etapokon, láthatjuk, hogy a futamon egy másodperccel lassabbak voltunk" - nyilatkozta. "Ekkora különbséget 30-40 pontnyi leszoríterő elvesztése okozhat, márpedig ilyesmiről szó sem volt. Tehát csakis a gumik állhattak a háttérben."

"A gumik óriási kihívás elé állítanak minket - ha eltaláljuk a megfelelő bánásmódot, akkor remek teljesítményt nyújthatunk, ellenkező esetben viszont nagyon megnehezítjük a saját dolgunkat. Bahreinben mi mindkét versenyzőnk dolgát nagyon megnehezítettük" - tette hozzá.