Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton a malajziai harmadik helyének jobban örül, mint egy héttel ezelőtt Melbourne-ben. Az autó versenytempójával azonban nem teljesen elégedett, és a kerékcseréket is jobban időzíthették volna.

A Malajziai Nagydíjon nem az első sorból rajtoló McLarenek alkalmazkodtak legjobban a változékony időjárási körülményekhez, stratégiai és versenyzői hibák miatt ezúttal nem harcolhattak a győzelemért. Jenson Button az újraindítás után ütközött Narain Karthikeyan Hispániájával, eltört az első vezetőszárnya, és a kényszerű bokszkiállást követően már nem volt esélye a pontszerzésre. Lewis Hamilton Ausztrália után ismét a harmadik helyen fejezte be a versenyt, elmondása szerint viszont az itteni eredménynek jobban örül, mivel rendkívül nehéz körülmények között szerezte meg a dobogós helyezést.

"Nyilvánvalóan jobb lett volna, ha több pontot gyűjtünk, de azt hiszem, nem panaszkodhatok. Sorozatban másodszor is dobogóra állhattam, ezzel elégedett vagyok. Szerencsésnek érzem magam, hogy a változékony időjárási körülmények ellenére semmibe nem keveredtem bele" - nyilatkozta a verseny után a brit, aki 30 pontjával jelenleg második a világbajnokságban, öt ponttal lemaradva Fernando Alonso mögött.

A pole-ból induló Hamilton a rajt után megtartotta vezető pozícióját, a zuhogó eső miatt azonban a 9. körben megállították a versenyt. Az újraindítást követően a versenyzők esőgumiról intermediate-re váltottak, Hamilton bokszkiállása azonban rosszul sikerült: nem tudott időben megállni a garázs előtt, majd a forgalom miatt csak később tudták visszaengedni a pályára. Így Alonso és Sergio Pérez is elé került.

Forrás: McLaren

"Egy kicsit balszerencsések voltunk a bokszkiállásokkal. Azt hiszem, nem a megfelelő időben hoztuk meg a döntéseket, és ezzel egy kicsit hátrányba kerültünk. Két kerékcserémnél is elég sok időt vesztettem, az egyiknél négy-öt másodpercig ültem az autóban, miközben valami gond volt a jobb első kerékkel" - magyarázta Hamilton.

Az ausztráliai győzelem és a malajziai időmérőn mutatott tempó után meglepő volt, hogy Hamilton nem tudott felzárkózni az előtte autózó Ferrarira és Sauberre. "Nagyon gyorsak voltak - olyan gyorsak, mint én, vagy talán még gyorsabbak is" - ismerte el. "A középső szektorban elég sok időt vesztettem, de nem tudom, hogy pontosan hol és miért. Pedig a lágyabb keverékű gumi volt az autómon, és olyan keményen hajtottam, amennyire csak tudtam ilyen körülmények között."

A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh is jobb eredményekre számított, ő azonban a körülményeket okolja: szerinte száraz pályán nagyszerű tempóra voltak képesek. "Jensonnak egyszerűen volt egy rossz munkanapja - nehéz délutánja volt, miután elvesztette az első szárnyát" - nyilatkozta. "Lewis sem volt túl szerencsés: a Ferrari mindkét autóját egyszerre hozta ki a bokszba, ezért Lewisnak több időt kellett bent töltenie, mint terveztük. De ilyen a versenyzés - ettől függetlenül nagyon értékes pontokat szerzett a csapatnak."