Vágólapra másolva!
A spanyol tisztában van vele, hogy malajziai sikerét a körülményeknek köszönheti, a Ferrari problémái egyik pillanatról a másikra nem oldódtak meg.

Fernando Alonso boldogan ünnepelte pályafutásának 28., váratlan győzelmét Malajziában, de azért tisztában van vele, hogy a Ferrari autója továbbra sem tartozik a közvetlen élvonalba.

A spanyol versenyző a futam újraindításakor még csak az 5. helyen állt, ám megelőzte Mark Webbert, jókor váltott intermediate gumikra, és szerencséje is volt, hogy Lewis Hamilton késedelmet szenvedett a bokszban. Ennek köszönhetően állt az élre a 15. körben, és a vezetést többé ki sem engedte a kezéből.

"Ez hihetetlen verseny volt! Nagyon boldog vagyok, magam és az egész csapatom miatt is: büszke vagyok ezekre a fantasztikus emberekre" - mondta. " A stratégiánk tökéletes volt, a szerelők makulátlan munkát végeztek, a mérnökök mindent megtettek, hogy a lehető legjobban felkészítsék az autót, és én a verseny 56 körében végig a maximumon teljesítettem. Soha nem mertem volna fogadni erre a győzelemre, de aki megtette, valószínűleg szép kis summát nyert vele!"

A felszáradó pályán Alonso autója már nem volt kiemelkedően ütőképes, így vissza kellett vernie a Sauberral rohamozó Sergio Pérez támadásait. "Az esőben nagyon jól mentünk, de ahogy elkezdett felszáradni a pálya, a gyengeségeink is megmutatkoztak" - ismerte el. "Sergio nagyon közel került hozzám, és én igyekeztem a száraz íven maradni: ha meg akart előzni, muszáj volt kockázatot vállalnia."

Forrás: AFP

Alonso ezzel még az egyéni világbajnokságban is átvette a vezetést, mégsem ragadtatta el magát, tudva, hogy a körülményeknek köszönhetően nyert. "Az igazat megvallva ez a győzelem nem változtat semmin" - hangsúlyozta. "Nem ilyen helyzetben akarunk lenni. Nem szeretnénk, hogy keményen kelljen küzdenünk a Q3-ba való bejutásért és a pontszerzésért. A pole pozícióért és a győzelemért akarunk harcolni."

Egyetértett ezzel a Ferrarit irányító Stefano Domenicali is, aki kijelentette: "Tisztában vagyunk vele, hogy az autónk normális körülmények között egyelőre nem alkalmas a győzelemre."

Felipe Massa számára végül nem jelentett gyógyírt a Malajziai Nagydíjra kapott új kasztni. Harmadik kerékcseréjéig a 8. helyen állt, de ahogy másokhoz - például Jenson Buttonhoz és Nico Rosberghez - hasonlóan elkoptatta az intermediate gumikat, kénytelen volt beiktatni egy extra bokszkiállást is csapattársához képest.

Miután gratulált Alonsónak, hozzátette: "A rajtnál még minden jól alakult, fel tudtam venni a harcot a közvetlenül előttem haladókkal. Amikor azonban felszáradt a pálya, egyre durvábban küszködtem a gumikopással, és többé nem tudtam jó tempót diktálni."

"Úgy döntöttünk, az előttem álló Rosberg taktikáját követjük, mert szemlátomást ő is szenvedett a gumikkal, de ez sajnos nem vált be, és az extra kiállással időt vesztettünk, mivel a többiek még tucatnyi kört teljesítettek, mielőtt slickekre váltottak."

Massa szerint fontos lesz, hogy "megértsük, miért van ekkora különbség az autóink között, de végső soron az az elsődleges célunk, hogy minél hamarabb ütőképessé váljunk."