Vágólapra másolva!
Ausztráliában nyújtott "szokatlan" teljesítménye miatt cserélik le az autóját. Fernando Alonso a hétvégén nem számít előrelépésre.

Felipe Massára idén sorsdöntő év vár, és a tavalyihoz képest alaposan össze kell szednie magát, ha meg akarja tartani az állását a Ferrarinál. Ám az ausztráliai idénynyitó hétvégéjén még lassabbnak tűnt Fernando Alonsóhoz képest, mint korábban: az időmérő középső etapjában 1,003 másodperccel maradt le tőle, a versenyen futott leggyorsabb köre pedig 1,663 másodperccel volt rosszabb.

Ám éppen ez a kiemelkedően nagy különbség mentheti meg, mert a Ferrarinál úgy ítélték, lehetséges, hogy a kasztnijával nem stimmelt valami. Ezért a hétvégi Malajziai Nagydíjon új vázat adnak neki, konkrétan a 294-es kódszámút. "Azért döntöttünk így, hogy eloszlassunk minden kétséget az autója Albert Parkban nyújtott teljesítményével kapcsolatban" - áll a csapat közleményében.

Egy ilyen csere általában akkor segíthet, ha például a kasztni - gyártási hiba vagy sérülés következtében - deformálódik terhelés alatt. A versenyzők jellemzően egy-két vázat használnak el a szezon alatt.

Forrás: Ferrari

A Melbourne-ben ötödikként célba érő Alonso ugyanakkor figyelmeztette a csapata szurkolóit, hogy a hétvégi Malajziai Nagydíjon még ne számítsanak drámai előrelépésre a Ferraritól, mert egyetlen hét alatt nem volt lehetőségük fejleszteni az autót.

"Malajziában ismét defenzíven fogunk versenyezni" - idézi őt a Ferrari honlapja. "Nem is tehetnénk másként, hiszen az F2012 Ausztráliához képest lényegében változatlan maradt. Meg kell próbálnunk a lehető legjobban a pályához állítani, de tudjuk, hogy ez nem lesz könnyű."

"Két részletre kell különösen nagy figyelmet fordítanunk: arra, hogy az aerodinamikai balansz terén megtaláljuk a helyes kompromisszumot, valamint a gumikopásra. Szepangnak két igazi egyenese van, ahol, mivel rendkívül hosszúak, a gyenge végsebességgel sokkal többet lehet veszíteni, mint Melbourne-ben. Ott a két egyenes, ahol használni lehetett a DRS-t, viszonylag rövid volt."

A két Ferrari tavaly az 5-6. helyen végzett Malajziában.