Vágólapra másolva!
A Brazil Nagydíjon Fernando Alonso ismét a közepes keverékű gumik miatt maradt le a dobogóról, Felipe Massát pedig különböző műszaki problémák hátráltatták hazai versenyén. 

A Ferrari az utóbbi időben megszokott teljesítményt nyújtotta a Brazil Nagydíjon: bár mindkét versenyző remekül kapta el a rajtot, és Fernando Alonso sokáig a harmadik helyen autózott, az utolsó etapban feltett, közepes keverékű gumikon ismét sok időt veszítettek. A spanyol végül a negyedik helyen ért célba, Felipe Massának pedig meg kellett elégednie az ötödikkel - ennél előrébb egyszer sem végzett az idény során.

Az ötödik kockából rajtoló Alonso az indulásnál egyből Lewis Hamilton elé került, a 11. körben pedig Jenson Buttont is megelőzte. A futam nagy részében tartani is tudta harmadik helyét a két Red Bull mögött, tíz körrel a verseny vége előtt azonban a frissebb gumikon autózó brit visszavette a helyét. "A közepes gumikon már nem voltam elég gyors ahhoz, hogy magam mögött tartsam" - nyilatkozta a futam után Alonso, aki szerint a Ferrari mindent kihozott a brazil hétvégéből. "Ismét egy olyan futamon vagyunk túl, ahol tökéletesen oldottunk meg minden feladatot: a rajtot, a stratégiát és a csapatmunkát."

A kétszeres világbajnokot a futam végén az állítható hátsó szárny meghibásodása is hátráltatta, ugyanazzal a problémával kellett megküzdenie, mint a szombati szabadedzésen. "A DRS-sel is voltak gondjaim, ugyanis nem tudtam aktiválni. Bár nem vívtam szoros harcot a többiekkel, de a lekörözések közben biztos tudtam volna hozni néhány tizedet" - magyarázta. "Ez a nagydíj pontos képet adott a szezonról: szinte mindig a maximumot nyújtottuk, és egy olyan autóval harcolhattunk a dobogós helyezésekért, amely nem volt annyira jó, mint az előttünk álló két istállóé."

Forrás: AFP

A futamhoz hasonlóan Alonso a világbajnokságban is elvesztette a harmadik helyet, mai győzelmével Mark Webber egy ponttal megelőzte őt. A spanyol ettől függetlenül öt ponttal többet szerzett idén, mint a 2010-es idényben, pedig akkor az utolsó futam előtt még ő vezette a tabellát.

Felipe Massa újabb nehéz futamot tudhat maga mögött, hazai futamán ráadásul technikai problémák is hátráltatták. "Az egész hétvége során nem sikerült megtalálnunk a megfelelő balanszot, tegnap pedig felfedeztük, hogy az egyik gumi defektes lett" - magyarázta a brazil. "Ezért egy szettel kevesebb lágy abroncsom maradt a versenyre, és csak kétszer álltam ki a bokszba. Tudtam, hogy ezzel hátrányba kerülök, mert sok kört kellett megtennem a közepes gumikon."

Massa a hatodik helyen végzett a bajnokságban, azonban az ötödik helyezett Lewis Hamiltontól is jelentősen elmaradt - a brazil tudja, hogy jövőre sokkal jobb teljesítményt kell nyújtania, ha 2013-tól is a Ferrarinál szeretne versenyezni. "A csapathoz hasonlóan nekem is nehéz évem volt, most viszont új oldalra lapozhatunk. Dolgoznunk kell az autó fejlesztésén, én pedig mindent megteszek azért, hogy többé ne legyen ilyen csalódást keltő szezonom" - jelentette ki.