Vágólapra másolva!
Habár a spanyol előfizetése az 5. rajtkockába szól, ezúttal a szokásosnál jobban kellett igyekeznie, hogy megszerezze. Massa csalódott Interlagosban.

Fernando Alonso az idén kilencedszer kaparintotta meg az 5. rajtkockát, amikor az idényzáró Brazil Nagydíj időmérőjén a papírformát érvényesítve csak a Red Bulloktól és a McLarenektől maradt le, pedig most nehezebb dolga volt, mint máskor.

"Az 5. rajthelyre szóló előfizetésemet meghosszabbították egy újabb szombatra!" - viccelődött. "Ezúttal azonban a szokásosnál kissé szenvedősebben szereztem meg ezt a klasszikus pozíciót. Nem voltunk igazán kibékülve a balansszal, és arra számítottunk, hogy a Mercedes nagyon ütőképes lesz."

"A Q3-ban mégis sokkal közelebb kerültünk a McLarenhez, mint vártuk, míg a gyorsabbik Mercedes is lemaradt tőlünk néhány tizeddel. Ez azt jelenti, hogy kicsit többet sikerült kihoznunk az autónkból, mint azt a képességei előzőleg sugallták."

Alonso, akinek a versenyen 11 ponttal többet kellene szereznie Jenson Buttonnál, hogy megkaparintsa a 2. helyet az összetettben, úgy véli: ha a meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően esni fog az eső, az erőviszonyok kiszámíthatatlanok lesznek.

Forrás: AFP

"Ránk valóban igaz, hogy a gumimelegítési problémáink esőben tovább súlyosbodnak, ugyanakkor viszont az is tény, hogy amikor felszárad a pálya, gyorsabbak leszünk az ellenfeleinknél: a silverstone-i verseny különböző fázisai bizonyították ezt" - mondta. "Ha mégis száraz marad az idő, talán sok bokszkiállás lesz, mert a gumik ma durvábban koptak, mint tegnap."

Alonso már csak azért sem bánná, ha rosszra fordulna az idő, mert "a világbajnokság úgyis lefutott, az eső csak feldobná a show-t." S hogy mi lenne "a tökéletes recept az év utolsó versenyéhez? Az előlünk rajtoló négy autó megáll, így én és Felipe mindenki más előtt végzünk!"

Massa idén a 6. helyről rajtolt a legtöbbször, de az interlagosi pályán, hazai közönsége előtt csak 7. lett, miután vereséget szenvedett Nico Rosberg Mercedesétől. Nem is tagadta, hogy csalódott volt emiatt. "A Q2-ben két szett lágy gumit kellett használnom, aminek a Q3-ban fizettem meg az árát, mert csak egyszer mehettem ki a pályára" - magyarázta.

"Sajnos egész hétvégén nem találtuk a megfelelő balanszot. Néhány kanyarban állóra fékeztem az első kerekeket, a lassabbakban alulkormányzottsággal küszködtem, máshol a kigyorsításnál hiányzott a tapadás: az autómat összességében nehéz volt vezetni."

Forrás: AFP

A 100. ferraris versenyére készülő Massa - aki idén egyszer sem végzett az 5. helynél előrébb - hozzátette, hogy szeretné a dobogón zárni a szezonját. A csapat technikai igazgatója, Pat Fry szerint, figyelembe véve, hogy egyik versenyző autójához sem találták meg a megfelelő balanszot, ráadásul a Mercedes is erősnek tűnt, "a pohár félig tele van".

"Ha a versenyen száraz marad az idő, érdekes lesz látni, hogyan viselkednek a gumik, mert úgy tűnik, a pályaviszonyok még akkor is jelentősen változnak, amikor alig ingadozik a hőmérséklet" - mondta.