Vágólapra másolva!
Miután pénteken egész nap feljöttek az aszfaltról, a Szingapúri Nagydíj rendezői az FIA közreműködésével néhány kanyarban megerősítik, máshol felszedik a kerékvetőket.

A Szingapúri Nagydíj pénteki edzésnapján végig problémát okoztak a műanyag rázókövek. A Porsche Asia Supercup edzésén fellazultak, ezért a tervezettnél eleve fél órával később kezdték, és fél órával le is rövidítették a Forma-1 első szabadedzését, hogy a munkások elvégezhessék a javítást. A bajra azonban ez sem jelentett gyógyírt, az autók ugyanis az ideiglenes utcai pálya több pontján továbbra is feltépték a kerékvetőket, amelyekből nem ritkán nagy csavarok álltak ki.

Az edzést ezért piros zászlóval megszakították, majd a második tréning előtt további módosításokat végeztek el, többek között felszedve a 14-es kanyar - egy derékszögű jobbos - belső rázókövét is.

"Bizonyos kanyarokban szerintem nem volt gond, például a 3-as kijáratánál. A 14-es kijárata is elfogadható volt rázókő nélkül, bár így gyorsabban lehetett bevenni, és holnap majd még gyorsabban lehet, mert ma kívül még nagyon csúszós volt, de folyamatosan egyre jobban tapad. Nem nagy ügy, hogy ott van-e a rázókő, vagy nincs" - mondta a ferraris Felipe Massa, aki az első edzésen ráhajtott egy kiálló csavarra.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) végül úgy döntött, péntek éjjel teljesen eltávolítják a 14-es kanyar bejárati kerékvetőjét, és felszedik a rázóköveket a 3-asban és a 7-esben is, bár figyelmeztetik a pilótákat, hogy az utóbbi kettőben nem fordulhatnak el a fehér csíkot átlépve. A 10-es és 13-as kanyarban megpróbálják úgy rögzíteni a rázóköveket, hogy szombaton már ne legyen velük gond.

Forrás: AFP

A 2. helyen végző Fernando Alonso szerint "ezért holnap talán új íveket kell majd keresnünk, máshogy kell megtámadnunk a kanyarokat, de ez mindenkire egyformán érvényes lesz." Lewis Hamilton pedig elárulta, hogy pénteken a biztonság kedvéért még mindenhol úgy vezetett, mintha ott lennének a piros-fehér szegélyek, amitől kicsit eleve lassabb volt.

"Nem tudtuk, hogy a rázóköveket holnapra visszateszik-e" - magyarázta. "Ha nem, azzal nyerni fogok pár tizedet, mert én is olyan szélesen fogok fordulni, ahogy többen már ma is tették."

Az FIA ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kerékvetőkkel kapcsolatos tervei még képlékenyek, a holnap délelőtti tapasztalatok alapján változhatnak.

Forrás: AFP