Vágólapra másolva!
A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali szerint Vettel is jó úton halad, de még nem tart ott, mint két idősebb társa. Úgy véli, egy Red Bull-lal Schumacher most is képes lenne a győzelemre.

A Ferrarit irányító Stefano Domenicali úgy véli, ha egy csapat szeretné, hogy egy versenyző a helyes útra terelje, a jelenlegi mezőnyből nincs sok választása, mert kevés az igazi vezéregyéniség - és a címvédő Sebastian Vettel nem tartozik közéjük.

"Valójában csak kettő van, mégpedig Fernando Alonso és Michael Schumacher" - válaszolta Domenicali a Bild am Sonntag kérdésére. "Vettel nem vezéregyéniség. Jó úton halad afelé, hogy azzá váljon, de nem említhető Michaellel és Fernandóval egy lapon. Egyszerűen túl fiatal hozzá, és kevés a tapasztalata."

Schumacher 1996 és 2006 között versenyzett a Ferrarinál, s noha már a harmadik évében harcban áll a vb-címért, azt végül csak 2000-ben sikerült elhódítania, hogy aztán négy további szezonon át meg tudja tartani. A maranellói istálló diadalmenetét jelentős részben az ő technikai iránymutatásának tulajdonították, és Domenicali hasonlónak látja Alonsót is.

"Mindketten oroszlánként küzdenek, hogy feltornázzák a csapatukat az élre" - mondta róluk. "Olyan részletekre is odafigyelnek, ami másoknak fel sem tűnik. Sebastian egyre közelebb kerül hozzájuk, de egyelőre csak ők ketten vezéregyéniségek."

Éppen ezért, bár Vettel nem titkolja, hogy egyszer majd szeretne a Ferrarinál versenyezni, Domenicali szerint egyelőre "túl korai" megítélni, hogy erre valaha sor kerülhet-e. "Sokmindennek kellene történnie ehhez" - vélte. "Pillanatnyilag nincs szükségünk másik vezéregyéniségre. Ha úgy alakul, hogy mégis szükségünk lesz rá, Sebastian szerepelni fog a listánkon. Ahogy már említettem, nincs sok vezető alkat a mezőnyben."

Forrás: AFP

A Red Bull magabiztosan menetel zsinórban második egyéni és konstruktőri címe felé, míg a Ferrarinak a jelek szerint éppúgy be kell érnie a harmadik hellyel a csapatok tabelláján, mint tavaly, de Domenicali ettől még nem tartja gyengébbnek a Scuderiát.

"Minden tiszteletem mellett meg kell jegyeznem, hogy ők eddig egy (konstruktőri) világbajnoki címet szereztek, mi viszont tizenhatot, szóval majd ha már a mi győzelmeink felénél járnak, újra átgondolhatjuk (a sorrendet)" - mondta. "A kérdés az, hogy ki rendelkezik a biztosabb alapokkal."

"Nem tudom, hogy a Red Bull felemelkedése nem csak egy-két jó szakembernek köszönhető-e. Mi egy új Ferrarit építünk éppen. Ha elkészült, nagyszerű korszakunk veszi majd kezdetét."

Azóta, hogy hároméves kihagyás után tavaly visszatért, Schumacher még a dobogón sem állt, s az időmérőkön rendszerint lemaradt mercedeses csapattársától, Nico Rosbergtől, 26:5 arányban szenvedve vereséget tőle. Domenicali szerint azonban ez nem rajta múlik.

"Tőlem nem fognak rosszat hallani róla" - jelentette ki az olasz. "Rendkívül magas színvonalon vezet; csak a Mercedes nem elég jó. Ha Michael egy Red Bullt vagy egy Ferrarit vezetne, valószínűleg az elmúlt két évben is nyert volna versenyeket."