Vágólapra másolva!
A ferraris szerint a változékony időjárás az üldözőket segítheti a Red Bull-lal szemben.

Bizakodva várja a Ferrari pilótapárosa a Belga Nagydíj szombati időmérő edzését és a vasárnapi versenyt. A pénteki két szabadedzésen Fernando Alonso és Felipe Massa is az élbolyban végzett, és bár az eső miatt nem tudtak mindent alaposan kipróbálni, mindketten úgy érzik, hogy a 150° Italia versenyképes lesz ezen a hétvégén.

Fernando Alonso az első szabadedzést a 11. pozícióban zárta, ez az eredmény azonban a körülmények miatt - száraz aszfalt rövid ideig, majd leszakadó eső - nem tükrözte a spanyol formáját. A második menet már mérvadóbb volt, ekkor Alonso mindössze 14 századmásodperccel maradt el az élen végző Mark Webbertől. "Bár csak néhány kört tudtam teljesíteni száraz pályán, az első benyomásaim pozitívak: az autó kiegyensúlyozott, a beállításokat már nem kell jelentősen módosítanunk. Persze ilyen körülmények között, mint a maiak, nehéz tiszta képet alkotni. Jól kezdtük a hétvégét, ami azért fontos, mert nem jó, amikor péntekről szombatra teljesen át kell variálni a dolgokat" - mondta a kétszeres világbajnok, aki szerint főleg a Red Bull tűnik erősnek, de a McLarennel is komolyan számolni kell.

Alonso azonban nem csak a Ferrari gyorsaságában bízik, hanem a változékony időjárásban is, ami a Red Bull üldözőinek malmára hajthatja a vizet: "Készen állunk, hogy holnap az időmérőn megfelelően reagáljunk, bárhogyan alakul is az időjárás. Vasárnap inkább száraz versenyre van kilátás, a kvalifikáción azonban 50 százalék esélye van az esőnek. Ilyen körülmények között mindig kiszámíthatatlanok a dolgok, mi azonban kevesebbet vesztünk, ha kockáztatunk, mint a bajnokságban élen állók. A Red Bull sokkal nagyobb árat fizet, ha ilyen helyzetben rosszul döntenek."

Forrás: AFP

Felipe Massa egy 7. és egy 5. hellyel zárta a napot, és csapattársához hasonlóan bizakodva, bár talán egy fokkal óvatosabban várja folytatást: "Egy ilyen napon, mint a mai is volt, nehéz érdemi munkát végezni: először száraz volt a pálya, aztán vizes, aztán az egész kezdődött elölről. Szerencsére ki tudtuk próbálni a Pirelli mindkét slick gumiját, bár csak néhány kör erejéig. Most a mérnökökkel elemeznünk kell az adatokat és meg kell próbálnunk a lehető legjobb döntéseket hozni. Mindenesetre az első benyomások pozitívak voltak. Kaptunk néhány új alkatrészt, szerintem használni fogjuk őket a hétvége hátrelevő részében is, hiszen javult velük a teljesítményünk. Az, hogy hol állunk a többiekhez képest, csak a holnapi időmérő edzésen derül majd ki."

Több más versenyzőhöz hasonlóan Massa is megemlítette, mennyire élvezi a vezetést Spában, ugyanakkor úgy véli, a legendás belga ring vesztett valamennyit régi varázsából: "Nagyon kedvelem ezt a pályát: lehet ugyan, hogy egyes kanyarok ma már kevésbé izgalmasak - az Eau Rouge például lényegében egyenes -, de továbbra is nagyszerű érzés Forma-1-es autót vezetni itt."