Vágólapra másolva!
A spanyol szerint "nem ért az F-1-hez", aki szerint még van esélye a végső győzelemre. A Ferrari és a McLaren egyaránt a leszorítóerő hiányával küzd.

Fernando Alonso, akinek a hátránya Sebastian Vettelhez képest valenciai 2. helyével is 99 pontra nőtt, többé nem érez reális esélyt harmadik világbajnoki címének megszerzésére. "Óriási a hátrányom, úgyhogy a sorsom már nem az én kezemben van" - mondta az Európa Nagydíj utáni hivatalos sajtótájékoztatón. "Pillanatnyilag egy másodperc vagy nyolctized a lemaradásunk körönként, úgyhogy aki azt hiszi, ekkora hátránnyal megnyerhetjük a vb-t, talán nem ért a Forma-1-hez."

Hasonlóan fogalmazott a 4. helyen célba érő Lewis Hamilton is. "Ami a világbajnokságot illeti, annak tulajdonképpen vége" - ismerte el csalódottan. "Vagy legalábbis majdnem vége."

A Ferrari és a McLaren ugyanazzal a problémával küzd: a leszorítóerő hiányával, melynek következtében a két hét múlva megrendezésre kerülő Brit Nagydíjnak otthont adó, gyors silverstone-i pályán saját számításaik szerint is sokkal lassabbak lesznek a Red Bullhoz képest, mint Valenciában és Montrealban voltak. "A szezon első három-négy versenyének időmérőjén átlagosan 1,5 másodperccel maradtunk le a Red Bulltól, most viszont csak 6-7 tizedre vagyunk tőlük, tehát megfeleztük a különbséget" - vélte Alonso. "De meg kell várnunk az olyan, szokványosabb pályákat, mint Silverstone vagy a Nürburgring, ahol nemcsak egyenesek és féktávok vannak."

Alonso ugyanakkor elégedett volt az Európa Nagydíjon szerzett 2. helyével, amit azután ért el, hogy egyszer a pályán, aztán a bokszban is megelőzte Mark Webbert, mivel a kiállások harmadik fordulójánál később váltott a közepes gumikra, mint ő.

"A verseny első néhányszáz métere ma nem volt az igazi, de tudtam, hogy a pálya poros oldaláról rajtolva veszíteni fogok valamit: aztán mázlim volt, hogy találtam egy rést a külső íven, és javítottam egyet a rajthelyemhez képest" - mondta Alonso, aki átmenetileg visszaesett csapattársa, Felipe Massa mögé a startnál. "Fontos volt azonnal lerázni a McLareneket, mert ma lassabbak voltak nálunk, ezért Webberre tudtunk koncentrálni, és el is értük a célunkat."

Forrás: AFP

"Nagyon fel akartam jutni erre a dobogóra. A serlegkollekciómból már csak az Abu Dhabi Nagydíj, és természetesen India hiányzik. Remélem, hogy az év végéig teljessé válik! Örültem, hogy újra megízlelhetem a pezsgőt, különösen itt, az elbűvölő valenciai közönség előtt, ebben a fantasztikus városban, amely annyira rajong a versenyzésért. Ez az eredmény sokat jelent számomra. Az autóból nem lehet jól látni a tribünöket, de érzékeltem az ovációt, amikor megelőztem Webbert."

Massa - aki a második bokszkiállásánál, a hibás balhátsó kerékanya miatt vesztett öt másodpercet - viszont csak félsikerként értékelte, hogy Jenson Button előtt, de Hamilton mögött, az 5. helyen szelte át a célvonalat.

"Szerintem ma, azok alapján, amit a teljesítményünkből leszűrtem, mindkét McLarent meg kellett volna előznünk, ez azonban csak félig sikerült" - mondta. "A második garnitúra lágy gumival gondjaim voltak, de a következővel, amely pedig kezdetben még kopottabb volt, minden jobban ment. Végül még a közepes keverékűek sem bizonyultak vészesen rossznak, jó köridőket tudtam teljesíteni velük."

A brazil versenyző úgy véli, a Ferrari sorsát az határozhatja meg, hogy a Pirelli a későbbi futamokra melyik keverékű gumikat viszi el. "Egyértelmű, hogy ha a közepes/kemény elosztás mellett döntenek, az megnehezíti a dolgunkat" - szűrte le a tanulságot.

A csapatfőnök Stefano Domenicalinak mindenesetre nincsenek illúziói az elvárásokkal kapcsolatban. "Az egyetlen célunk a győzelem lehet - elvégre mi vagyunk a Ferrari -, ma azonban a körülményeket figyelembe véve elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel" - szögezte le.