Erős kezdést hozott az év első négy hónapja a magyar gépjárműpiacon

Suzuki Vitara
Vágólapra másolva!
Idén eddig kb. 7000 darabbal több személyautót regisztráltak Magyarországon, mint 2023-ban vagy akár 2022-ben. A félvezetőhiány okozta ellátási lánc problémák megoldódtak, és ennek köszönhetően a szállítási idők visszaálltak a megszokott időtartamokra. Miután a kamatok is csökkentek, minden adott volt az új autók piacának fellendüléséhez.
Vágólapra másolva!

Az idei év első négy hónapjában 10,4 százalékkal regisztráltak több személyautót, mint 2023-ban, a 2022-es adatokat pedig 11,4 százalékkal szárnyalta túl a magyar újautópiac. Összesen 2024. április végéig 42.075 darab személyautót regisztráltak. 

Fotó: Gulyás Péter István / MGE

Jelentős növekedést tapasztalhatunk az elektromos személyautók esetében, az előző év azonos időszakához képest közel 50%-kal több elektromos autó került az utakra, mint 2023 első négy hónapjában, bár ehhez a Nissan készletkisöprő akciói is hozzájárultak. Arra számít a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete, hogy a piac növekvő trendje továbbra is fennmarad.

Nem csak a személyautók fogynak jól

Még a személyautók piacát is túlszárnyalta a kishaszonjárművek regisztrációja, ugyanis 22,3 százalékkal több került forgalomba, mint 2023-ban. Szintén jól teljesített a motorkerékpárok piaca, 10,4 százalékkal több motort helyeztek forgalomba, mint 2023 első négy hónapjában. 2024 áprilisának végéig 8.247 kishaszonjármű került forgalomba, míg motorkerékpárból 2.403 darabot regisztráltak Magyarországon.

Fotó: Gulyás Péter István / MGE

Ami az egyéb járműkategóriákat illeti, stagnálás tapasztalható a nagyhaszonjárművek piacán (-5,7% az előző év azonos időszakához képest), és a használt autók esetében (személyautó: +3,6%, kishaszon: -7,3%). Az autóbuszok és a közúti nehézpótkocsik esetében látni jelentősebb visszaesést, de az MGE bízik benne, hogy az év további részében ezek a kategóriák is erősödni fognak.