Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A háziorvos is kiadhat nemváltoztatást igazoló bizonyítványt

LMBTQ,zászló
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A brit Munkáspárt megkönnyítené a nemváltást. A hatalmon lévő konzervatívok egyre jobban erősödő ellenfele azt fontolgatja, hogy a kormányrúd átvétele esetén a folyamat „egyszerűsítése” érdekében már egy háziorvos is adhatna nemváltozást igazoló papírt. A bírálók afféle „hátsó ajtón belopakodó” önazonosítási formának minősítették a javaslatot.
Vágólapra másolva!

A terv megszüntetné azokat az orvosokból és jogászokból álló testületeket, amelyek jelenleg jóváhagyják a nemek elismerésére vonatkozó igazolásokat. Megszüntetnék azokat a szabályokat is, amelyek lehetővé teszik a házastárs számára, hogy tiltakozzon a nemváltoztatás ellen.

Azt azonban még nem erősítették meg, hogy a nemváltozást igazoló szakember háziorvos vagy genderügyekben járatos szakértő lenne. Állítólag – amennyiben megnyeri a választásokat – a Munkáspárt további konzultációkat folytat a kérdéssel kapcsolatban. A kritikusok azonban azzal vádolják a pártot, hogy nem veszi figyelembe a döntés politika következményeit.

Helen Joyce, a Sex Matters jótékonysági és jogi tanácsadói szervezet érdekképviseleti igazgatója szerint elfogadhatatlan, hogy a szakértőkből álló testületek helyett a háziorvosokra bízzák a nemi identitás elismerésére szolgáló igazolások kiállítását.

Ez egyenlő lenne a valós önazonosítás megkerülésével

 – nyilatkozta Helen Joyce. „– Úgy tűnik, a Munkáspárt vezetése nem gondolta végig a további hatásokat. Az egyenlőségről szóló törvényben a nem fogalmának jelenlegi tisztázatlansága azt jelenti, hogy az önazonosítás felé történő bármilyen elmozdulás katasztrofális lenne a nők jogai szempontjából. A javaslatok értelmében a jelentkezőknek már nem lenne szükségük a nemi diszfória szakorvosi diagnózisára. A kérelmezők kiszűrése az amúgy is túlterhelt háziorvosokra hárulna.”

Anneliese Dodds, a munkáspárti esélyegyenlőségi szóvivő a Timesnak kijelentette, hogy a folyamat modernizálását szeretnék látni. A tanúsítvány megszerzésének hiábavaló és dehumanizáló részeit le kell vetkőzni, miközben meg kell őrizni a fontos biztosítékokat. Kemi Badenoch esélyegyenlőségi miniszter szerint nincs ok a biztosítékok lazítására. A Munkáspártnak nem kellene foglalkoznia ezzel a kérdéssel.

A jelenlegi szabályok szerint, ha valakinél nemi diszfóriát diagnosztizáltak, két évig a választott nemének megfelelő életet kell élnie ahhoz, hogy jogosult legyen a nemváltozást elismerő bizonyítványra. A transzok mindössze két százaléka rendelkezik ilyennel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről